Op 1 juni ging VWO4 van het Schoonhovens college in Nieuwspoort in het kader van ‘Poorters voor de Klas’ in gesprek met Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL.

Biesheuvel vertelde over zijn eerste stapjes als ondernemer, de ins en outs van het lobbyen (oftewel: “belangen behartigen”) en wat hij de leerlingen als advies wil meegeven. De leerlingen waren erg onder de indruk. Je ontmoet immers ook niet dagelijks een oud-voorzitter van MKB-Nederland in het perscentrum van de Tweede Kamer!

Wat Hans zei werd echter niet zo maar voor waar aangenomen door de leerlingen. “Het is toch super moeilijk om ondernemer te worden? Met al die overnames en fusies tegenwoordig?”, vroeg een leerling. De statistieken laten echter wat anders zien, en dit was dan ook de boodschap van Biesheuvel. “Of je nu 50-plusser bent, of nog op de middelbare school zit, waarom zou je geen ondernemer worden? Het ondernemerschap is de sleutel tot heel veel moois. En zeker de technische sector staat te springen om goed opgeleide mensen met nieuwe ideeën.”

Dat klonk interessant, maar wat is dan de gouden tip voor leerlingen die ondernemer willen worden? Biesheuvel, die al jaren jongeren coacht via zijn finanicieringsorganisatie Qredits: “Die bestaat niet, maar zoek als beginnend ondernemer andere ondernemers op. Het romantische idee dat je in je eentje op je zolderkamertje een geniaal idee bedenkt en daar schatrijk mee wordt, is zelden de realiteit.”

De ondernemer in hart en nieren zag ook een taak voor de overheid en het onderwijs: “De ontwikkelingen volgen elkaar tegenwoordig veel sneller op dan vroeger. Nu studeren er ieder jaar studenten af in richtingen waar in het bedrijfsleven geen vraag naar is. De communicatie tussen overheid, onderwijs en ondernemer verdient constante aandacht.” “Daarnaast hoeft het geen geheim te zijn dat wij graag zo min mogelijk belasting betalen”, grapte Biesheuvel.

Biesheuvel, die iets later binnen stapte omdat hij net uit een overleg met Sybrand Buma (CDA) kwam, legde uit ook wat de kern van het belangen behartigen van ONL is. “Wij zijn niet gebonden aan één partij, wij praten met iedereen. Ook vinden we het belangrijk om niet tégen iets te zijn, maar voor, en daarbij ook altijd concrete ideeën aan te dragen over hoe wij denken dat het beter kan. Soms vragen wij zoveel mogelijk aandacht, maar meestal niet. Lobbyen gaat namelijk het beste als er het minste over gepraat wordt.”
Alle verhalen over het lobbyen bij de politiek deed een leerling afvragen waarom Hans zelf nooit politicus geworden is. Maar daar was een goede reden voor: “Ik ben ongeschikt voor de politiek, want ik word iedere ochtend wakker met een nieuw idee.”